Funktion och pris avgör valet av garageport

Garageportar är ingen lätt match att tackla. Särskilt inte om man aldrig tidigare haft glädjen att få engagera sig i frågan. Många nya hus- och villaägare kan därför känna sig lite osäker inför bytet eller installation av en garageport. Oroa dig emellertid inte – det är enklare än du tror.

Att bli en expert på garageportar kan ta tid, inget snack om saken. Fast även som nybörjare så kan man göra ansvarsfulla och rätt beslut. Om man aldrig tidigare varit tvungen att byta ut garageporten så kan det kännas klurigt. Detsamma gäller om man är i stadiet av att bygga ett helt nytt garage för första gången och ska ta ett beslut kring garageporten. Så vad finns det egentligen att tänka på?

Funktion och finess av garageporten

Det första är en så kallad behovsanalys. Ett garage som står kallt ställer andra krav än på garage där uppvärmning förväntas och isolation helt plötsligt blir en variabel. Vilken typ av garage som garageporten ska passa till avgör helt enkelt inköpet. Ibland kan det vara lönt att anlita en expert inom området som konsult för att göra denna behovsanalys. Om inte annat finns det massvis med material och kunskap att hitta på internet.

När det slutligen kommer till inköpet av garageportar finns det flera sätt att göra det på. Antingen kan du gå via en mellanhand och då kan du ofta få hjälp med montering. Detta blir naturligtvis dyrare än om du köper garageporten direkt själv och tar emot leveransen. Om du känner du säker i din tekniska kunskap eller tror dig kunna lära dig på egen hand så är vissa garageportar lämpliga för självmontering beroende på modell.

Billiga garageportar är ingen omöjlighet

Det går att hitta garageportar online där du tydligt ser priser och leveransvillkor. Många butiker och lager specialiserar sig idag enbart på näthandel så rent prismässigt kan man göra riktiga kap på internet. Att leta efter garageportar själv på nätet kan därför vara att rekommendera. Om du är riktigt smart så väljer du själv ut en billig garageport och beställer hjälp med montering separat – exempelvis från din lokala firma. Chansen är att du kommer billigare undan än om du köper hela paketet från den lokala leverantören eller installatören av garageportar.

Om du däremot vill bespara dig själv lite tid eller känner du har budget nog så kan du såklart alltid vända dig till en leverantör i ditt omedelbara närområde. Som tidigare nämnt så kan du ofta få råd och hjälp direkt från start – men du får också betala för det. Garageportar kanske vid första anblick verkar vara ett torftigt ämne att läsa om. Fast för den som är lite flink med hammaren och uppskattar hantverk- och renovering så är det ett roligt område att självutbilda sig inom. Så ta tillfället i akt om du redan har gjort renovering- och hemmabyggen själv sedan tidigare.

En uppsjö av modeller

Det finns idag massvis av modeller med garageportar som har olika funktioner. Allt från modeller som känner av din bil eller sändare automatiskt och öppnar sig till extremt sofistikerade anläggningar och givetvis lite simplare varianter. Vart du beslutar att lägga dig rent ambitionsmässigt vid val av garageport är ett individuellt beslut. Saken är dock säker att om du följer tipsen ovan, ser till att bläddra lite bland sortimenten online och läser på om ämnet så kan du komma billigt undan – samtidigt som du lär dig något nytt.

Garageportar behöver inte vara en hel vetenskap och med rätt förberedelser kommer du långt. Lycka till!

Du gillar kanske också...