Materialen som används i vanliga ytterdörrar

Ytterdörrar kommer i många olika utföranden. Inte bara rent utformningsmässigt utan även sett till materialet. Så vilket material ska man egentligen välja? D.v.s. vilken sorts ytterdörr är egentligen bäst? Det har visat sig vara fler alternativ än vad många tror – men oroa dig inte; här går vi igenom alla.

Ytterdörrar i trä är någonting som är ovanligt men kan vara vansinnigt snyggt. Just ytterdörrar är nämligen en industri och detalj i hemmet som utvecklats otroligt. Det är idag ett högst personligt val och att byta ut en gammal ytterdörr som till exempel läcker värme kan snabbt spara dig många slantar. Så när man sitter där i valet och kvalet mellan vilka modeller man ska välja så hittar man förr eller senare till ytterdörrar i trä. Så vad är det som gör dessa så unika och vad finns det för olika alternativ?

Lite underhåll? Ingen omöjlighet!

Först ut bland de populära sorterna så hittar vi bland annat ädelek, ädelbok eller ädelaks så gör du dig ofta en tjänst rent underhållsmässigt. Dessa träsorter kräver nämligen minimalt med underhåll och är lätta att arbeta med. Eftersom dessa träslag är värmebehandlade så tål ytterskiktet mer påfrestningar sett till exempelvis klimat och vind.

För dig som husägare innebär det att du slipper behandla ytterdörren lika ofta och du kan lita på att den gör sitt jobb. Om man inte underhåller trädörrar som kräver behandling på rätt sätt så kan de tyvärr se lite sisådär ut efter ett par år på nacken. Du undviker detta problem med en dörr i exempelvis ädelek.

Sen kommer vi såklart till den punkten där många lyften ena ögonbrynet, d.v.s. priset. När det kommer till ytterdörrar i trä och särskilt ovan nämnda trämaterial så är priset också högre. Detta ställer såklart högre krav på budgeten och man får själv göra en avvägning om det är värt det eller inte. Men att det är en investering som samtidigt är en otroligt läcker detalj råder det ingen tvekan om. Grannar kommer bli gröna i ansiktet av avundsjuka!

Andra träsorter för ytterdörrar

För den som inte letar efter samma nivå av lyx men fortfarande vill ha en härlig ytterdörr i trä så finns det gott om andra material. Till exempel massivt trä i form av ek har på senare år blivit en klassiker i exempelvis fjällmiljöer och mer rustika inslag på gårdar och hus. Isolering är ofta väldigt god och med rätt tillverkare av ytterdörren så kan massiv ek bli en dörr som verkligen är robust och skapar intryck.

Sen finns det också ytterdörrar i trä av exempelvis furu, och ofta ytterpanelen som är i furu. Den bästa typen av furu bör vara kvistfri och även behandlad för att motstå väder och vind. Kom ihåg att om man behandlar en ytterdörr väl de första åren så kommer de kunna hålla mer eller mindre en livstid underhållsfritt (nästan). Detta gäller även ytterdörrar i exempelvis furu eller massiva träslag, även de som kommer från mer tropiska håll.

Att välja en ytterdörr av trä framför andra ytterdörrar har alltså sina för- och nackdelar. Men med ovanstående kunskap i bagaget och ett nyfiket öga så kan du enkelt göra rätt val i djungeln av ytterdörrar.