Ny eller begagnad bil

När man ska köpa bil så lockas man av att köpa en nymen kolla på hur mycket du kan spara över tiden genom att köpa begagnad bil istället.

Den vanliga svensken äger 13 bilar under en livstid, varje bil kostar i genomsnitt 30 0000 kr. Om var och en av dessa bilar var 3 år gammal, istället för ny, kunde du spara nästan 130 0000 kr under din livstid.

Den riktiga pengarbespararen när man köper en begagnad bil är insvept i ett otrevligt finansiellt ord: värdeminskning.

Ta en titt på två liknande bilar, en ny och en som används.

Ny bilvärdeminskning: Du köper bilen för 300.000 kr och säljer den tre år senare för 150.000 kr. Bilen har kostat dig 150000 i värdeminskning.

Begagnade värdeminskningar: Låt oss nu säga att du köper samma bil, men det är 3 år när du köper den. Du kan köpa bilen för 150.000 kr . Tre år senare kan du sälja den till 100.000. Så den värdeminskningen kostar dig bara 50000 kr.

Nu, om du uppmärksammar, skulle du snabbt säga: ”Men köra en helt ny bil är mycket bättre!” Du har helt rätt. Så, om du kör en ny bil är värt en extra $ 10.0000 för dig, kör. Men säg inte att jag inte varnat dig.

Glöm gamla gamla bilar kännetecken
Det brukade vara vanligt för folk förr att lägga ner begagnade bilköp genom att säga att det bara var ett sätt att köpa andras problem. Det är inte sant längre. Här är två uppdateringar om gamla sägen mot begagnade bilar från senaste årgången.

Tillförlitlighet: Bilar har aldrig varit mer pålitliga än de är idag. Det är inte ovanligt att vissa bilar levererar mer än 10 000 mil innan de behöver större reparationer.

Underhåll: Alla bilar kräver regelbundet underhåll, t.ex. oljebyte, däckrotation, bromsjobb. Men du kan köra dagens bilar långt längre in mellan dessa planerade underhållsbesök. Även däck och bromsbelägg håller mycket längre tid än tidigare.

Fler fordonsfordon
Så det är ganska klart att köpa en begagnad bil är mycket billigare och att bilarna i allmänhet är mer pålitliga. Men ta en titt på dessa andra fördelar:

Lägre bilförsäkringar: När ett fordon är mindre värt kostar det mindre att försäkra det när du köper kollision och omfattande täckning. Du kan också släppa kollision och omfattande täckning, som betalar för reparationer till din bil och spara ännu mer.

Registreringsförnyelser är billigare: Kostnaden för att registrera en begagnad bil går ner varje år.

Flytta upp till en lyxbil: Eftersom du kan spara 30% eller mer, kan du handla i en högre klass av bilar.

Mindre stress: Fick en ding i dörren? Vem bryr sig? Men när det är första duftet i din nya bil är det en stor bummer.

Nya bilfördelar
Medan nästan allt om begagnade bilar kostar mindre, köper en ny bil har sina fördelar.

Ny bil shopping är lättare: Alla nya bilar antas vara perfekta, så utvärdering av villkoret är inte en faktor. Inget behov av att ta det till en mekaniker. Det är också lättare att räkna ut vad du ska betala för en ny bil, även om förhandlingsprocessen fortfarande är en smärta.

Fler finansieringsalternativ: Bilhandlare erbjuder gott om incitament för att locka köpare, till exempel kontantrabatter. Nya billån har bättre räntor. Det betyder att du kommer att betala tusentals dollar mindre än det skrämmande klistermärkepriset när du förhandlar fram ett slutligt pris och tillämpar incitamenten.

Avancerad teknik: Nya funktioner för komfort, prestanda och säkerhet introduceras varje år i nya bilar. Du måste vänta flera år för att få dem i begagnade bilar.

Sinnesro: En ny bil kommer sannolikt att vara mer tillförlitlig än en begagnad, även om förägda bilar är mycket mer pålitliga än tidigare. Om en ny bil bryts ner kan du få den kostnadsfri under den medföljande fabriksgarantin, åtminstone för de första 36 000 mil eller tre år som de flesta bilproducenter erbjuder.

Prestige: Låt oss säga det här: Du hör inte många människor skryter om den begagnade bilen de just köpt.

Ett undantag till regeln
Inte alla bilar avskrivs i samma takt. Vissa varumärken är kända för att hålla värdet utomordentligt bra. När du lägger till eventuella nya bilincitament och låg räntefinansiering, finns det tillfällen när du köper en ny bil kostar inte mycket mer än att köpa en 1- eller 2-årig bil.

Du kan hitta hur mycket bilar avskrivs på flera fordonswebbplatser, till exempel Kelley Blue Books 5-åriga kostnadseffektiva eller konsumentrapporteringskostnader för fordonsägande.

Vad det betyder för dig
Avskrivningar är en tyst mördare till din bilbudget. Men genom att köpa bilar som håller sitt värde kan du minimera effekterna. Om du fortfarande är på staketet, använd NerdWallet-billånsberäkningen för att se hur mycket mindre din månadsbetalning skulle vara om du köpte använt istället för nya.

Här finns en sida som ser till att ni får tag i de bästa begagnade bilarna.

Du gillar kanske också...